Pentueen kasvattamisen kustannuksista puhutaan paljon ja ajattelin kokeilla josko saisin kerättyä kasaan yhden pentueen kasvattamisen kulut. Olen aiemminkin ajatellut tätä monesti, mutta se on kaatunut aina siihen että monikissataloudessa on niin hankala laskea paljonko menee rahaa pelkästään pentuihin ja niiden hoitoon, erityisesti siis ruoka- ja hiekkakulujen osuus. Edelleen mietityttää miten saan ne eroteltua, mutta yritetään nyt kuitenkin...  :) 

Pentueen kasvattaminen alkaa tietysti naaraskissan ostamisella + mahdolliset matkakulut + terveystarkastus + mahdolliset rekisteröinti- ja värimäärityskulut. Ja lisäksi tietysti sen kissan ns normaalielämän kulut :) Mitään näitä kuluja en ole laskenut tässä mukaan pentueen kasvatuskuluihin, vaikka melkoinen summa niihinkin uppoaa/on uponnut.

Toinen iso asia tietysti on se uroskissa... jos se on itsellä/sijoituksessa/jotain, maksettavaksi tulee nuo samat yllämainitut kulut. Toinen mahdollisuus on kollin lainaaminen, jolloin naaraanomistajan maksettavaksi tulee tyypillisesti astutusmaksu+ x euroa/pentu, yhteensä useita satoja euroja, mutta tällöin kollinomistaja maksaa terveystestit.

Mutta nyt keskityn siis ihan konkreettisesti ihan sen pelkän pentueen kasvattamisen kulujen seuraamiseen, tässä en huomioi mitään aiemmin tulleita ns taustakuluja. Myöskään mitään matkakuluja ei laskelmissa ole huomioitu.

Nostan ja muokkaan tätä samaa artikkelia aina uusien päivitysten myötä. Laitan tähän täsmälliset summat mitä olen maksanut, sitä mukaa kun niitä tulee. Hintoihin epäilemättä vaikuttaa se että asun kehä kolmosen kupeessa, sydänultrat tekee aina sydänspesialisti (yleensä Lahdessa), ja pääasiassa käytän kissani läheisellä kissaklinikalla Helsingissä, mutta toki käytämme myös paikallisen eläinlääkärin palveluksia tarvittaessa. LIS: käytän hyväkseni myös mahdolliset tarjoukset ja monipakkausalennukset, kanta-asiakasedut jne, toivottavasti nekin näkyy hinnoissa edes jonkin verran :)

Sydänultrat (á 164e) x2= 328e
Fiv+felv+veriryhmämääritykset +tarvittavat todistukset (kives-, napatyrä-) x2 = 325,90
emonmaidonkorvike 18,67
eläinkääkärikäynti, pennun jalkaa näytetty... tulossa myöhemmin
eläinkääkärikäynti, pennun silmiä näytetty 107,20
1. rokotus ja tarkastus 138,50
2.rokotus, sirut ja tarkastus 357,50
rekisterikirjat 34e x 5kpl 170
kissanhiekkaa 6 ltk 90e
ruokaa ... lasken myöhemmin
matokuurit ... lasken myöhemmin

Yhteensä siis 1428,47 mennyt tähän mennessä.

8.7.2014

Lisäsin kuluihin emonmaidonkorvikkeen, jota ostan aina varuiksi, mutta onneksi sitä on tarvittu äärettömän harvoin. Synnytys hissukseen lähestyy ja siihen täytyy vähitellen alkaa valmistautumaan. Koska meillä on jo useita pentueita syntynyt, on tarvikkeet jo olemassa, ne täytyy vaan kerätä yhteen paikkaan. Vielä hommaan mahdolliseksi synnytyspesäksi pahvilaatikon tai pari. 

23.9.2014

Kuluihin lisätty 1. rokotus+pentutarkki sekä 1 pss paakkuuntumatonta vauvahiekkaa sekä kaksi laatikollista 'isojen kissojen' hiekkaa. Ruokakulut ja matokuurit mainittu että muistan, nyt päivityshetkellä tositteet ei olleetkaan tässä... 

20.10.2014

Lisätty mm rekisterikirjakulut, toinen rokotuskerta, sis mikrosirut ja tarkastus + todistukset sekä kissanhiekkaa. Ruokalaskun laskeminen lähes pelottaa... siitäkin tulee vielä monta sataa... :/
Lisäksi pentuja on käytetty lääkärissä kahdesti, yhdellä kerralla näyttämässä jalkaa ja toisella kerralla silmiä, onneksi kuitenkaan mitään ihmeempää ei ollut.